Билките и подправките са важна част от нашето ежедневие. Те са

...
Билките и подправките са важна част от нашето ежедневие. Те са
Коментари Харесай

Това са едни от най-древните стоки за търговия

Билките и подправките са значима част от нашето всекидневие. Те са една от най-древните артикули за търговия. Гръко-римският свят внесъл доста арабски подправки и размерът на тази търговия бил значителен. Но през VI в. на пазара не останали съвсем никакви подправки.

За процъфтяването на средновековната средиземноморска търговия с подправки имало три аргументи. Първо, еднообразното меню – самун и единствено самун, довело до мощното предпочитание у хората безусловно да си подправят храната. Дори и през днешния ден жителите на най-бедните страни в Третия свят са тези, които са най-склонни да употребяват подправки.

Второ, зараждащата се буржоазна класа е изпитвала нужда да показва мощ и предимство и това станало посредством закупуването на първокласни артикули като подправките, употребявани в кулинарията, медицината и за разнообразни мехлеми. Трето, сътрудниците от Изтока, Китай и Индия на средиземноморските търговци били ненаситни за злато и сребро.

Подправките не заемат доста място в кухнята ни, само че пък за това са от най-използавните артикули в света. Едва ли има храна без да сложим сол, черен пипер или чубрица.

Как ги използваме

Някои от тях се употребяват сушени, а други пресни, с цел да овкусим салатите и ястията си или да си създадем парещ чай в студените зимни месеци. Съвременният човек и метода ни на живот в огромните градове ни карат да си ги купуваме от пазара. При положително предпочитание обаче, можем елементарно да си ги отглеждаме и сами в сандъчета на балкона или в градината. В градинските центрове и някои магазини за цветя може да се открие огромно многообразие от семена на билки и подправки.

Като подправки може да се употребяват редица растения, техни елементи или семена. Мака и анасона ни дават своите семена, черният пипер пък е плод, карамфила ни дава своите ароматни, само че недоразвити цветни пъпки, корени от джинджифил, копъра и кориандъра ни дават своите стръкове, чесънът и лука са луковиците на растенията, канелата се прави от кората на дървото, а пък дафиновият лист от листата.

Светилата в гастрономията употребяват доста и качествени подправки, които оказват помощ в краен случай за приемането на непостижим букет от усети. За голямо страдание в България се следи доста неявяване на подправки в заведенията за хранене и готовите храни. Прекрасната ни природа и климатични условия разрешават у нас да се създават страхотни и доста разнообразни подправки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР